Reset komputer pokładowego - pamięć 2

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • graberski23g
    Classic
    • 2011
    • 27

U mnie średnio 5,6 z czego 80 % to trasa @ 120-130 km/h.
    MAX: 7,3 (mieszany 50/50);
    MAX miasto 100% - 7,7;
    MAX przy ostrym bucie non toper ~9,5
    MIN 4,1 (mieszany 20 miasto / 80 trasa) ale to było ciężko nazwać jazdą @ 90 km/h ops: .

Taka tendencja utrzymuje się u mnie od 2 lat, przejechane ~100 kkm.

Najczęściej jeżdżę w trasie, więc może dlatego takie wyniki.
    GRABA:.:GRABSON:.:GRABERSKI:.:&:.:GOKS
    Oci podarowałem ojcu, teraz jest E36 COUPE 1.8is
  • jerryx
    Ambiente
    • 2010
    • 149

Mam problem z komputerem pokładowym w Octavi II FL 1.9TDI - teoretycznie pamiec 2 powinna sie resetowac co 9999 km lub 100h jazdy. U mnie resetuje sie sama co jakis czas po kilkuset kilometrach - ostatnio po okolo 600. Czy ktos sie spotkał z takim problemem ?
    Była Octavia 2 1.9 TDI jest Octavia 3 1.4 TSI :-)

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=80144

Komentarz

• kropeck
      RS
      • 2009
      • 2319
      • Octavia II (1Z3)
      • BLF 1.6 FSI 115 KM

Podłącz się pod komputer - może masz jakiś problem z akumulatorem i spadek napięcia powoduje reset.
      Pozdrawiam,
      Michał

Nie piję piwa - jedynie JACK DANIELS! :-)

Komentarz

• jerryx
        Ambiente
        • 2010
        • 149

w takiej sytuacji chyba obie pamieci by sie zresetowaly - przy ostatnim resecie bylo to w trakcie jazdy i wyzerowala si etylko pamiec 2 - w pamieci 1 pokazywal aktualnie przejechany dystans.

Komentarz

• kropeck
          RS
          • 2009
          • 2319
          • Octavia II (1Z3)
          • BLF 1.6 FSI 115 KM

Hmmmm .... ja ostatnio aktualizowałem oprogramowanie sterowników - skocz do ASO, wytłumacz im jaki masz problem i niech sprawdzą, czy do Twojego sterownika wskaźników nie ma czasem jakiejś aktualizacji - może to błąd oprogramowania. Od dawna tak masz? Jaki rocznik furki?

I tak polecam podpięcie się do komputera - może akurat jakiś błąd wyskakuje...
          Pozdrawiam,
          Michał

Komentarz

• Enriquez
            RS
            • 2009
            • 7685
            • Superb III (3V3)

Nie wyskakuje, czysto.
            Pozdrawiam
            Marcin

Komentarz

• Mr0czny
              Elegance
              • 2009
              • 948
              • Octavia III (5E3)
              • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

jerryx, miałem to samo zaraz jak kupiłem auto. Dodatkowo załączał się alarm

ASO rozkładało ręce bo komputer nic nim nie pokazywał ze względu na to ze ww zjawisko pojawiało sie nieregularnie... raz co co 2 dni innym razem było 2 tygodnie spokoju.

Auto oddałem do fachowców którzy w zeszłym roku usunęli usterkę i od tego czasu więcej nie wystąpiła.

Powodem była jakaś przerwa czy tam zwarcie miedzy cellami w akumulatorze. Komputer odczytywał ta chwilową przerwę jako brak napięcia i resetował liczniki, a alarm jako probe kradzieży dlatego wył...

Naprawa kosztowała 100 zł ...

Jedz do ASO bo zakładam ze jak O2FL to salonowa niech wymienia akumulator

Komentarz

• kropeck
                RS
                • 2009
                • 2319
                • Octavia II (1Z3)
                • BLF 1.6 FSI 115 KM

do wykonania:
                - sprawdzić i wymienić akumulator,
                - sprawdzić czy nie ma nowej wersji sterownika zestawu wskaźników,
                - jeśli brak aktualizacji oprogramowania i po wymianie akumulatora nic się nie zmienia, to wymienić sterownik zestawu wskaźników.

I jeśli masz gwarancję, to jeździć do ASO tak często i tak długo, aż będą rzygać na Twój widok i Ci wymienią jedno i/lub drugie :diabelski_usmiech
                Pozdrawiam,
                Michał

Komentarz

• kbjanek
                  Rider
                  • 2009
                  • 381

a jak juz sie porzygaja zyczyc sobie karty super klienta i znizek
                  za sprzedanie ferelnego wozu.

ps spytaj zony czy przypadkiem nie resetuje kompa

Komentarz

• jerryx
                    Ambiente
                    • 2010
                    • 149

Dzieki, w tej chwili czekam az jeszcze raz mi taki numer wywinie i zameirzam sie wybrac do ASO. Tak jak pisał enriquez blad zaden nie wyskakuje ale niech sie głowia w ASO. Samochod jest nowka sztuka OII FL odebrana 15 marca.

Komentarz

• kurynio
                      Ambiente
                      • 2007
                      • 166

A więc w Octavii 2 przed liftem rzeczywiście "2" kasowała sie po 9999 km lub po 99 h jazdy. W OII FL jest to inaczej kasuje sie bodaj po 12 czy 24 godzinach, nie chcę skłamać. Niestety pepiki nie zmienili instrukcji obsługi. Mają to zmienić, zanim się o tym dowiedziałem zmieniliśmy na ten objaw zestaw wskaźników na gwarancji, drugi oczywiście zachowywał się tak samo. Dopiero później okazało się, że taka zmiana nastąpiła.
                      Mam nadzieję, że mój post zaoszczędzi paru osobom wymiotów jak radził kolegakropeck,
                      Pozdrawiam i gratuluje spostrzagawczości bo ja bym chyba tego nie zauważył.

Komentarz

• Enriquez
                        RS
                        • 2009
                        • 7685
                        • Superb III (3V3)

hehe, no to można trochę pewnemu mojemu ulubionemu ASO trochę dać w kość, bo pewnie jak zwykle nie wiedzą że tak jest. Z drugiej strony dlaczego niby pepiki mieliby zmieniać jak było dobrze. Może Tobie kit wcisnęli?
                        Pozdrawiam
                        Marcin

Komentarz

• deviltomek
                          Ambiente
                          • 2010
                          • 246

pogratulować Ci tych fachowców co Cie tak łatwo nabili w trąbę wciskając kit że naprawili przerwe między celkami w akumulatorze. Może jeszcze potrafią regenerować spalone żarówki?

Komentarz

• Mr0czny
                            Elegance
                            • 2009
                            • 948
                            • Octavia III (5E3)
                            • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

deviltomek,

co mnie to obchodzi co zrobili... taka wersje usłyszałem i tyle. A od roku czasu nigdy więcej taka sytuacja nie miała miejsca

Komentarz

• kurynio
                              Ambiente
                              • 2007
                              • 166

Chyba nie do końca mnie zrozumiałeś. Nie mi go wymienili tylko mieliśmy taki przypadek w serwisie. A odpowiedź tę uzyskałem w porozumieniu z fabryką w Czechach, więc chyba nie wcisnęli mi kitu Co do dawania komukolwiek w kość to może też nieco wyluzuj bo jeżeli nie przerabiali tego tematu to się nie dziwię, że mogą o tym nie wiedzieć, możesz to zasugerować, ale to już zależy od Ciebie, jeżeli poczujesz się dzięki temu lepiej...

Komentarz

• winni77
                                RS
                                • 2009
                                • 2183
                                • Octavia II combi (1Z5)
                                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez kurynio
                                A więc w Octavii 2 przed liftem rzeczywiście "2" kasowała sie po 9999 km lub po 99 h jazdy. W OII FL jest to inaczej kasuje sie bodaj po 12 czy 24 godzinach, nie chcę skłamać.
                                No właśnie coś nie do końca to prawdziwe. Mnie się wydaje, że jednak kasuje się po 99h. A teraz jak liczę, to zdecydowanie tak się u mnie stało. Licznik skasował się po jakiś 5kkm, czyli średnia ok 50km/h a to by się zgadzało, bo ok 3kkm z tego to trasa i autostrady.
                                Mój "Batmobil"

Komentarz

• kurynio
                                  Ambiente
                                  • 2007
                                  • 166

winni77, jak uważasz, teoria spisku, bo zależało by mi lub komukolwiek żeby wcisnąć wszystkim wadliwe zestawy wskaźników, tym bardziej, jeżeli już został wymieniony gwarancyjnie i w nowym jest tak samo...Poza tym tak czysto prywatnie-ludzie co wy mierzycie, że potrzebne jest to 99h?? całkowity czas spędzania w samochodzie?? Jak już powiedziałem gratuluje spostrzegawczości bo ja mam Octavie 2 przed liftem i jak Boga kocham osobiście nie zwróciłem nigdy na to uwagi czy kasuje się on po 2, po 5 czy 55h?

Komentarz

• winni77
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 2183
                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

kurynio, nie nie uważam, że to teoria spisku Po prostu nowe auto, na dotarciu, w trasie, więc bacznie obserwowałem spalanie :P Z resztą zawsze mam ustawione na "2", więc jakiekolwiek zmiany od razu zauważam.
                                    Mój "Batmobil"

Komentarz

• jerryx
                                      Ambiente
                                      • 2010
                                      • 149

Zamieszczone przez kurynio
                                      .Poza tym tak czysto prywatnie-ludzie co wy mierzycie, że potrzebne jest to 99h?? całkowity czas spędzania w samochodzie???
                                      No akurat powole sie niezgodzic. Pamieci 2 chcialbym uzywac do sprawdzenia spalania w dluzszym okresie czasu - a minimum miedzy tankowaniami. Oczywsicie moge sobie to policzyc sam ale w takim razie po co komputer w samochodzie za ktory sie doplaca. 12h przy jezdzie po miescie to w przypadku mojej octavi niepelny bak wiec nie policzy mi w takiej sytuacji ie spalia srednio. Tak jak pisalem mozna to policzyc samemu ale w takim razie pamiec 2 jest niepotrzebnym bajerem w tym samochodzie i nie wiedziec czemu zmieniono to po FL.

Komentarz

• kropeck
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 2319
                                        • Octavia II (1Z3)
                                        • BLF 1.6 FSI 115 KM

kurynio, Twoja argumentacja jest do zakopania do piachu. Jeśli coś jest w aucie i ma zasadę działania, to MA TAK DZIAŁAĆ.
                                        Pozdrawiam,
                                        Michał

Komentarz

• jerryx
                                          Ambiente
                                          • 2010
                                          • 149

No to jednak czeka mnie wizyta w serwisie. Reset pamieci 2 nastapil po okolo 19h i przy niecalych 900km - bez zadnej przyczyny. Akurat w trakcie parkowania ladnie sie zrobilo 0. Wiec stwierdzenie ze sie resetuje po 12h lub 24h upada. Zobaczymy co powie ASO bo przypadlosc jest co najmnie dziwna. Tak jak pisałem nastepuje reset tylko pamieci 2 a nie 1 wiec raczejnie jest to problem zaniku napiecia - dodatkow nie resetuje sie zawsze po takim samym okresie ale roznie.

Komentarz

• Bartosz Gruza
                                            Classic
                                            • 2010
                                            • 23

Witam Panów.
                                            Właśnie dzisiaj skasowała się pamięć druga w kompie (przynajmniej szósty raz od nowości bryki). Octavia 2 FL 1.9 TDI odebrana w styczniu 2010 r. przebieg 11500.
                                            Oczywiście jest to niezgodne z instrukcją więc mnie irytowało z lekka.... i dzisiaj przyłapałem drania.
                                            Pamięć druga kasuje się po 19h i 59 min. łącznych jazd.

ASO narazie nic nie wie ale ma się dowiedzieć u producenta.

Pozdrawiam wszystkich.
                                            Bartosz

Komentarz

• jerryx
                                              Ambiente
                                              • 2010
                                              • 149

no jestem ciekawy co Ci ASP powie bo nie potrafie zrozumeic dlaczego akurat mialoby sie kasowac po 19h 59 min - wygalada na to ze ktos strzelil babola w oprogramowaniu i tak zostalo. Zaraz powiedza ze to taka funkcja. Ja sie wybiera w srode do ASO w tej sparwie.

Komentarz

• winni77
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 2183
                                                • Octavia II combi (1Z5)
                                                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez jerryx
                                                Zaraz powiedza ze to taka funkcja. Ja sie wybiera w srode do ASO w tej sparwie.
                                                Może powiedzą, ale instrukcja mówi co innego. Ale pewnie też jest zapis, że (instrukcja) może się zmienić.
                                                Mój "Batmobil"

Komentarz

• Enriquez
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 7685
                                                  • Superb III (3V3)

Bardzo miło mi poinformować kolegów, że wyświetlacz NIE_MAXI dot nie ma możliwości wyświetlania czegoś innego niż jedynki w miejscu dziesiątek godzin. Zrobiłem test segmentów VAGiem u siebie. U mnie również się zresetował po 19:59 i przypuszczam że tak już jest, ze względu na wyświetlacz. Zrobiłem też zdjęcie komórką, później wrzucę. Ale myślę, że tu leży przyczyna. Dodam, że mam dokładany moduł CH i nie-maxi-dot.

Uploaded with ImageShack.us
                                                  Pozdrawiam
                                                  Marcin

Komentarz

Pracuję...